Oleh : ABDUL RAHIM SABRI

Sekumpulan aktivis anti nuklear hari ini mengedarkan kira-kira 1,000 risalah yang mengajak orang ramai menghadiri satu forum membantah cadangan kerajaan untuk membina loji nuklear.

3b4dc798890c36a95c6e98d220eb6137Kumpulan Anak Malaysia Anti Nuklear (AMAN) mengedarkan risalah itu di sekitar KL Sentral dan Brickfields pada jam 11 pagi tadi, manakala di Kuala Lumpur City Centre bermula jam 5 petang ini yang diketuai penyelarasnya Hadi Khalid.

Sebagai membukti kesungguhan bantahan mereka, kumpulan itu turut membawa “Jejaka Atom” – lelaki yang memakai pakaian perlindungan dan topeng keselamatan – bersama-sama 10 aktitivis lain mengedarkan sebaran itu.

“Perbincangan mengenai perkara ini bermula tahun 2009, apabila PM umum cadang membina loji nuklear yang termaktub dalam Program Tranformasi Ekonomi (ETP) kerajaan.

“(Oleh itu) Ia (forum ini) sebagai membentuk kesedaran awam untuk menentang pembinaan loji nuklear pada 2015,” kata Hadi ketika dihubungiMalaysiakini petang ini.

Forum tersebut akan membarisi tiga panelis iaitu mantan presiden International Physician for The Prevention of The Nuclear (IPPNC) Datuk Dr Ronald McCoy; Profesor dan aktivis Bukit Merah dan anti-Lynas Dr Tan Ka Kheng dan Felo Akademi sains Malaysia Prof G Latchand.

Forum bertajuk “Loji Nuklear 2015 Mudarat Kekal” akan berlangsung pada 23 Disember ini di Pusat Kebudayaan LLG di Jalan Maharajalela pada jam 8 malam. Forum itu dipengerusikan oleh Pengasas Bantah TPPA Anas Alam Faizli.

edc228585ef8865a51f30563fe5b5d95Ditanya mengenai tindakan susulan, Hadi berkata pihaknya akan mendesak semua anggota parlimen dan ADUN supaya menyatakan pendirian mereka berhubung cadangan pembinaan loji itu.

“Kami mahu memberi peluang kepada pihak YB yang diundi dalam pilihan raya untuk menyatakan pendirian jika pembinaan loji itu di kawasan mereka. Kami mahu mendapat sokongan daripada mereka,” katanya.

Sebelum ini diplomat Amerika Syarikat, Duta Besar Laura E Kennedy dilapor berkata negara itu  sedia memberi bantuan sekiranya Malaysia ingin meneruskan rancangannya membina loji tenaga nuklear.

Malah negara kuasa besar dunia itu sudah lama membangunkan industri tenaga nuklear dan kepakaran dalam bidang itu.

 

Diambil dari laman web Malaysiakinihttp://www.malaysiakini.com/news/284013

One thought on “‘Jejaka Atom’ edar risalah forum antinuklear

  1. Hello admin i see you put a lot of work in your website, i know how to make your blogging easier,
    do you know that you can copy any article from any site, make
    it 100% unique and pass copyscape test? For more info , just type in google – masagaltas free content

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *